Gebelikte İshal ve Tedavisi, Bebeğe Etkileri

Makaleyi Paylaş

Hamilelikte ishalin nedenleri nelerdir? 

Gebelikde ishal dışkının sulu olması ve günde 3 defadan fazla olması olarak tanımlanabilir. Dışkıda koku , renk ve kıvam değişiklikleri olur. Bazen kanlı olabilir.

Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunun sebebi besin zehirlenmesi olarak bilinen gastro enteritlerdir. Genellikle hafif seyreden kısa süreli barsak krampları ile birlikte olan ishallerdir. Özellikle yaz aylarında bu tip besin zehirlenmeleri çok görülür. Yzın özellikle süt ve süt ürünleri , mayonez, yumurta gibi besinler bakteri üremesini hızlandırarak bozulurlar.Bu tarz besinlerin neden olduğu ishaller Çoğu zaman özel bir tedaviye gerek olmadan zararlı etkenin atılması ile düzelirler. İshal aslında vücudun zararlı etkeni uzaklaştırmak için verdiği bir tepkidir ve çoğu zaman ishali önleyen ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu tip ishallerde gebenin sıvı kaybını önlemek ve varsa yerine koymak, sindirim sistemini yormayacak gıdalar ile beslenmek (haşlanmış patates, pirinç lapası gibibesinler tüketmek) yeterli tedaviyi sağlar. Ancak daha inatçı olan, uzun süren ishaller, kanlı ishaller kolera, tifo, dizanteri, botilismus gibi enfeksiyonlara veya barsak parazitlerine , listeriozise bağlı olabilirler. Bu durumda dışkı materyalinin tetkiki , kültür antibiogram ile antibiotik tedavileri ve serum tedavileri gerekebilir.

Hamilelikte ishal bebeği etkiler mi?

Hamilelik döneminde ishallerin çoğu bebeği olumsuz etkilemez. Olay annenin sindirim sistemi tarafından çoğunlukla halledilir. Annede ancak ciddi sıvı kaybı ile seyreden dehidratasyon durumlarında bebek etkilenebilir. Bu durumlarda kaybedilen sıvı ve eletrolitlerin ağız yolu ile veya serumla verilmesi çoğu zaman yeterli olur.

Listeriozis olarak bilinen listeria monocytogenes enfeksiyonları pastorize olmamış süt ve ürünleri ile bulaşır . Listeriozis enfeksiyonları, erken doğuma, hatta ölümlere bile yol açabilir.

Hamilelikte ishal nasıl tedavi edilir?

Hamilelerde ishal tedavisi durumun ağırlığına göre değişir. Gebelik dönemimdeki ishallerin çoğu gebe olmayanlarda olduğu gibi bozulmuş besinlerin tüketimi sonrası olan kısa süren ve kendiliğinden düzelen ishallerdir. Bu tip ishaller çoğu zaman 24 saat içinde düzelir. Bu süreçte gebenin kaybettiği su ve elektrolitlerin yerine konması önemlidir.Su kaybının önlenmesi için bol sıvı alması, su içmesi önerilir.

Yüksek ateş, siddetli bulantı kuzma ve kanlı ishaller, daha uzun süren ishallerde gaita kültürü yapılarak gebelikte kullanılabilecek uygun antibiotik tedavisi başlanabilir. Ağızdan sıvı alınamıyorsa serum ile kaybedilen sıvı yerine konulur.

İshal olan anne adayları beslenmeyle ilgili nelere dikkat etmeliler? 

Gebelik döneminde ishallerden korunmak için beslenme önerileri önemlidir.

Herşeyden önce içme sularının temizliği önemlidir.

Sebze ve meyveler yenmeden önce mutlaka bol su ile yıkanmalı, marul,göbek salata, domates ıspanak gibi gıdalar sirkeli suda bekletilip yıkanarak tüketilmelidir. Pastorize olmayan süt ve süt ürünleri ve bunlardan hazırlanan taze peynirler tüketilmemelidir.

Alınan tüm paket ürünlerin üzerindeki üretim tarihi ve son tüketim tarihine mutlaka bakılmalıdır.

Ülkemizde tüketim için hazırlanmış besinlerin kalite standartlarını belirleyen TSE kurumunun denetiminden geçmiş besinler tercih edilmeli.

Her türlü çiğ et, çiğ kıyma, çiğ yumurta, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, sakatatlar tüketilmemeli bunlar mutlaka ve mutlaka pişirilerek tüketilmelidir.

Hijyenik ortamlarından emin olunmayan yerlerde hazırlanan besinler tüketilmemelidir.

İshal durumunda barsağı yormayacak besinler tüketilmelidir. Yağsız hazırlanmış Pirinç lapası, haşlanmış patates, yoğurt, elma ve havuç , muz , bayat ekmek, peksimettüketilebilecek gıdalardır. Çay da sıvı kaybını azaltabilir.

 

Gebelik

Kategoriler