Gebelikte Halsizlik

Makaleyi Paylaş

HAMİLELİKTE HALSİZLİK

Hamilelikte halsizlik neden olur? 

 

Hamilelikte halsizlik şikayeti en sık görülen şikayetlerden birisidir. Özellikle gebeliğin ilk aylarında daha sık görülür.Halsizlik ve çabuk yorulmanın nedeni gebelik hormonlarının , özelikle progesteron hormonunun bütün kaslarda gösterdiği gevşetici etkidir. Gebelikte fazla miktarda salgılanan progesteron hormonu rahimin  genişlemesini sağlar  ve kasılmalarını azaltarak gebelik materyalinin dışarı atmasını önler. Rahim kasları yanında vücuttaki tüm kaslarda bu gevşeme olur ve bunun sonunda ve anne adayında bir yorgunluk ve uyku hali olur. Aynı zamanda rahim içindeki fetusun beslenmesini sağlayacak olan plasentanın oluşum aşaması da bu haftalarda tamamlanır bu da enerjinin daha çok burada kullanımını sağlayarak annenin halsiz kalmasına neden olur.

Erken gebelikte birçok gebe halsizlik ve şiddetli uyku halinden şikayetçidir ve Genellikle bu durum gebeliğin 4. ayında düzelir. 

 

 

 

Hamilelikte halsizlik başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir mi?

Gebelik sırasında görülen halsizlik, yorgunluk hissi gebelikde artan progesteron hormonunun yaptığı doğal süreç olmakla birlikte bazen de  (kansızlık)  yani anemi gibi bir hastalığa bağlı olarak oluşabilir. gebelikten önce de var olan bir kansızlık durumu gebelikde biraz daha da artarak anne adayında halsizlik olarak kendini gösterebilir.  Hipotiridi yani tiroid bezinin az çalışması ile seyreden Haşimato tiroiditi gibi bazı hastalıklarda, bazı kas hastalıklarında, sinir sistemi hastalıklarında ve sodyum ve potasyum gibi minerallerin yetmezlikleri durumlarında da halsizlik ve yorgunluk görülebilir. Gebeliğin özellikle ilk aylarında bulantı ve kusmaların yoğun olmasından dolayı iyi beslenememe, gebeliğe bağlı psikolojik olarak iyi hissetmeme, yaz aylarında çok terleme ile su kaybetme gibi faktörler de halsizliğe neden olabilirler. Gebeliğin son aylarında ortaya çıkan halsizlik durumlarında  ise neden çoğunlukla vücudun ağırlaşması, hareketlerin zorlaşması, alınan kilolar olmaktadır.

 

Hamilelikte halsizlik için ne zaman doktora gitmek gerekir?

Gebelikte halsizlik ve uyku hali özellikle gebeliğin il aylarında  çok sık rastlanan bir bulgudur. halsizlik, kolay yorulma, sürekli yorgunluk beraberinde çarpıntı, baş dönmesi, fenalık hissi, kulak çınlaması , iştahsızlık, bulantı, sinirlilik gibi belirtiler de varsa  gebeler rutin muayeneleri sırasında bu konularda doktorlarını bilgilendirmelidirler. Tiroid bezinin az çalışması olarak adlandırılan hipotiroidinin de en önemli belirtisi bazen halsizlik olabilmektedir. unutkanlık, konsantre olamama, hareketlerde yavaşlama, ciltte kuruluk ve kaşıntı, kilo alma veya kilo verememe, saç dökülmesi, kabızlık, tiroid bezinin büyümesi belirtileri hipotiroidi belirtisi olabilir.   Halsizlik sürekli oluyor ve giderek artıyorsa, beraberinde nefes darlığı varsa doktor mutlaka bilgilendirilmelidir.

Hamilelikte halsizlik için evde neler yapabiliriz?(Hamilelikte halsizlik için evde neler yapılabilir? Halsizliğimizi nasıl giderebiliriz? Nasıl beslenmek gerekir? Nasıl aktiviteler yapmak gerekir? Vitamin almak gerekir mi? Başka nelere dikkat edelim?)

 

 Anemi veya hipotiroidi gibi başka bir nedeni varsa buna yönelik demir hapları , tiroid ekstreleri gibi tedaviler uygulanır. Böyle bir neden yoksa anne adayına beslenmesine dikkat etmesi konusunda uyarılır.bol su ve sıvı içecekler tüketilmesi doktorun önerdiği vitaminlerin düzenli alınması  halsizlik şikayetinin  azalmasını sağlayacaktır. Bunların dışında halsizliğe karşı yapılabilecek en güzel davranışlardan birisi egzersiz ve spordur. Düzenli hergün egzersiz, spor, yürüyüş, yüzme veya benzeri aktiviteler halsizlik, yorgunluk gibi şikayetleri azaltarak gebenin kendisini hem fiziksel hem psikolojik olarak iyi ve güçlü hissetmesini sağlayacaktır.

Gebelik

Kategoriler