Normal Doğum Nasıl olur? Sezaryen Nasıl olur?

Makaleyi Paylaş

*****Normal Doğum Ve Sezaryen sürecini özetleyebilir misiniz?

 

Anne adayı tıbbi sorundan dolayı sezaryen olacaksa bunun için 38-39 haftalar idealdir. Ancak mecbur kalındığında bu çok daha erken de olabilir. Sezaryen ameliyatı genel ya da epidural anestezi ile yapılabilir. Ameliyat öncesinde en az 6-8 saat aç ve susuz olarak anne adayı hastaneye yatırılır, barsak temizliği yapılır, damar yolu açılır NST ile bebek kalp atışları kaydedilir, ameliyat öncesi gereken kan testleri için kan alınır, anestezi hekimi anne adayını operasyondan 1-2 gün önce ya da operasyon günü görür, anne adayının hazırlıkları tamamlandıktan sonra ameliyathaneye alınır.

Sezaryan süresi 30-35 dakikadır, ameliyat bittikten sona 15-20 dakika kadar hasta ameliyathanede istirahat ettikten sonra odasına alınır. Anne odasına alındıktan 10-15 dakika sonra bebeği yanına getirilir ve anne bebeğini emzirmeye başlar.

Anne operasyonu epidural anestezi ile olmuşsa hasta odaya alındıktan sonra hemen ağızdan sıvı alımına başlayabilir, genel anestezide ise hastanın durumuna göre 4-6 saat sonra ağızdan sıvı alımı başlar. Doğum sonraki 6. saatte, hasta ayağa kaldırılıp yürütülür. Sezaryenin ertesi günü hasta banyosunu yapabilir, barsak hareketleri başlayıp gaz ve gaita çıkışı olduktan sonra yaklaşık olarak ameliyattan 48 saat sonra hasta taburcu edilir.

 

Normal doğumu 3 aşama olarak değerlendirirsek:

Birinci aşama rahim ağzının 9-10 cam açılması için gerekli olan kasılmaların olduğu dönemdir. Bu süreç ilk gebelikde yaklaşık olarak 8-12 saattir, anne adayı vaginal muayenede rahim ağzında 2-3 cm.lik açılma saptandığında doğumu başladığı tanısıyla hastaneye yatırılır, öncelikle lavman yapılarak barsak temizliği sağlanır, damar yolu açılır, gerekirse serum takılır ve doğumun NST ile takibine başlanır.(NST: bebeğin kalp atımları ve rahim kasılmalarını gösteren bir alettir) bu sürenin hepsi çok şiddetli ağrılarla geçmez, ağrı olarak hissedilen kasılmalar da sürekli değildir, genelde 3 ila 5 dakikada bir gelen 40-50 saniye kadar süren kasılmalardır. Normal doğum ağrılarına katlanmak ağrı eşiğine bağlı olarak kişisel değişkenlikler gösterir Genelde rahim açılması henüz 2-3 cm olan ve ağrıya dayanamadığını söyleyen ağrı eşiği düşük hastalarıma epidural anestezi tavsiye edilebilir, epidural anestezi ağrının gerçekte olandan daha az hissedilmesini sağlar.  Rahim ağzının açılması 5 cm i geçtikten sonra ağrılar belirgin bir şiddet kazanmaya başlar, rahim ağzı tam açıldığında ( 10 cm ) hasta doğumhaneye alınır, anne adayının genital bölgesi antiseptik sıvılarla temizlenir , steril örtülerle örtülür mesane boşaltılır bebeğin çıkmasını kolaylaştıran ve çıkım esnasında annede oluşabilecek yırtıkları engelleyen epizyotomi denilen işlemin yapılacağı alana lokal anestezi uygulanır.

Artık doğumun 2. Aşaması başlamıştır: Ikınmalı ağrılar ve bebeğin çıkış dönemi:

Bebeğin başı iyice baskı oluşturup çıkımı kabarttığında epizyotomi yapılır, son bir ıkınmayla bebeğin başı doğurtulur, bebeğin ağzı temizlenir, ardından bebeğin omuz ve gövdesi doğurtulur, göbek kordonu kesilir, bebek çocuk doktoruna teslim edilir, bebeğin ilk muayenesi yapıldıktan sonra bebek kuru sıcak havluya sarılarak annesinin yanına getirilir, ten teması sağlanır ,bebek anne memesine tutturulur .

Son olarak 3. Aşamada:Bebeğin eşi (plasenta) doğurtulur. Plasenta alındıktan sonra epizyotomi tamirine geçilir. Bu işlem hafif bir sedasyon altında veya sadece lokal anestezi ile yapılabilir.

Kısa süren bu işlem ve kanama kontrolü ardından, gerekli temizliği takiben hasta doğumhanede 15 dakika kadar izlendikten sonra odasına alınır. Normal doğum yapan hasta odasına çıktıktan yarım saat kadar sonra yapılan ilk kanama kontrolunun ardından herşeyi yiyip içebilir ve istediğinde kalkıp dolaşabilir, banyo yapabilir .

Anne odasına gelince bebeği de bebek hemşireleri tarafından annenin yanına getirilir, bebeğin emmesi sağlanır ve işte asıl macera o anda başlar.Normal doğum sonrası 24 saatlik kanama ve diğer olası komplikasyonlar açısından lohusa takip edildikten sonra hastaneden taburcu edilir.


 

Normal doğumun en önemli özelliği anne adayının bir batın cerrahisi geçirmemesidir.

Normal bir doğumdan sonra anne kısa bir dinlenme süresi sonunda normal günlük yaşantısına dönebilmekte, banyosunu istediği zaman yapabilmektedir. Doğum sürecinde anne ve bebek için komplikasyonlar ortaya çıkabilir, bebek kalp atışlarında bozulma nedeniyle yada sürecin beklendiği gibi ilerlememesi, bebeğin başının doğum kanalında düzgün ilerleyememesi gibi nedenlerle sezeryana dönülmesi gerekebilir, ancak bunlar nadir durumlardır.

Doğum

Kategoriler