Gebelikte Ödem

Makaleyi Paylaş

Hamilelikte ödem nedir? 

Vücutta bir bölgede su toplaması sonucu, dokularda görülen şişmeye ödem adı verilir. Gebelikte özellikle ilerleyen aylarda ödem oldukça sık rastlanan bir bulgudur. Gebeliğin ilk aylarında ödem pek olmaz, ödem daha çok kilonun giderek arttığı gebeliğin son aylarında ortaya çıkar. Gebelerin neredeyse yüzde sekseninde ilerleyen aylarda ödem oluşmaktadır. Gebelik döneminde Vücutta hormonların etkisi ile su tutulumu olur, bu değişiklik tüm gebelerde olurken ödem bulgusu özellikle fazla kilolu olanlarda daha belirgindir. Bazen yürümeyi güçleştirir, ayakkabılar olmaz, ayakkabı numaraları büüyür, bazen de ellerdeki ödem nedeniyle parmaklardaki yüzükler sıkmaya başlar. ,ayakta uzun süre durarak çalışanlarda veya sürekli oturarak bacaklarını sarkıtanlarda daha fazla görülür.

Hamilelikte ödem neden olur?

Gebelik nedeniyle artan kan ihtiyacını karşılamak için vücutta su tutulumu olur. Gebelik öncesine göre yaklaşık olarak yüzde 40 oranında daha fazla miktarda kan vucutta dolaşır. Bu kanın bir kısmı damar dışındaki dokulara sızar . Damar dışına kaçan bu su hücreler arası alanda birikir , böylelikle dokular daha şiş bir hale gelirler. Dokuların bu şiş haline ödem adı verilir. Bu özellikle ilerleyen gebelik aylarında ayaklarda ve ayak bileğinde şişlik ile kendini gösterir. Özellikle kilosu fazla olan bayanlarda , hızlı kilo alanlarda ödem daha fazla görülür. Zayıf gebelerde ödem daha nadirdir. Düzensiz beslenenlerde, yeterli protenin almadan beslenenlerde ödem fazla olur. Çünkü protein sıvıının damar içinde kalmasına yardımcı olarak damar dışına kaçışını önler. Bu nedenle Gebeler mutlaka et ve süt tüketimine önem vermelidir., gereğinden fazla tuz tüketenlerde, ikiz gebeliği olanlarda , bacaklarında varisleri olanlarda, sürekli oturarak veya ayakta durarak çalışanlarda daha fazla görülür. Yine havanın sıcak olduğu yaz aylarında ödem daha fazla görülür.

Hamilelikte ödem belirtileri nelerdir?

Gebelik dönemimde ortaya çıkan ödem tipik olarak ayaklarda ve ayak bileklerinde bazen ellerde ve yüzde olur. Hamilelikte oluşan ödem ağrısızdır. Ancak çok fazla olduğunda Ayaklar büyür, ayakkabılar dar gelmeye başlar, ayakların fazlaca şişmesi yürürken zorlanmaya neden olabilir. eller büyür, yüzükler ve bilezikler sıkmaya başlar. Ellerdeki ödem fazlaca arttığında sinirleri sıkıştırarak karpal Tünel sendromu adı verilen bir duruma neden olabilir. Bu sendromda karpal tünelden geçen sinirler ödem nedeniyle bası altında kalır ve ellerde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük izlenir.

Gebelik döneminde oluşan ödem Dinlenmekle, ayakları uzatarak azalır. Sabahları yataktan kalkıldığında daha azken gün içinde giderek artar.

Hamilelikte ödeme vücudun hangi bölgelerinde rastlanır?

Hamilelik dönemindeki ödemler sıklıkla ayaklar ve ayak bileklerinde izlenir. ellerde ve yüzde de ödem meydana gelir. Ayaklardaki ödem nedeniyle ayaklar büyür, ellerdeki ödem nedeniyle ellerde uyuşma, karıncalanma, güç kaybı meydana gelebilir. Yüzdeki ödemin artışı ile burun hafifçe büyür, dudaklar da ödem nedeniyle hafifçe büyür.

Hamilelikte ödemi atmak için ne yapmalı?

Gebelik dönemindeki ödemi azaltmak için düzenli egzersiz yapmak oldukça faydalıdır. Ayakta durarak çalışmak zorunda olanlar arada yürüme hareketi yaparak bacak kaslarının çalışmasını sağlaması ve belli aralıklarla uzanıp ayaklarını yukarı kaldıracak çekilde dinlenmelidir.

Beslenmeye dikkat etmek gerekir. Protein damar içindeki sıvının damar dışına kaçışını önler bu nedenle proteinden eksik gıdalarla beslenenlerde ödem daha fazla görülür. Protein alımına önem verilmelidir. Yine fazla tuzlu gıdalar alındığında böbreklerden su tuz ile birlikte tutlduğundan ödemi arttırır. Gebeler fazla tuzlu yemekten kaçınmalıdır. Normalde gebelikte Tuz kısıtlaması gerekmez yetersiz tuz alımı da dengeleri bozabilir. Yeterli tuz alımı sağlanmalı ilave tuz alımı yapılmamalıdır.

Uzun süre ayakta kalmamaya çalışmak, uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya çalışmak , arada kalkıp dolaşmak, bacakları hareket ettirmek, ayakları yükselterek dinlendirmek, akşamları tuzlu suda ayakları dinlendirmek ödemi azaltacaktır.

Hamilelikte ödem söktürücü besinler var mı? 

Probiotikli yoğurtlar, taze veya konserve ananas veya ananas suyu ödem çözücü olarak bilinen besinlerdir. Nar ve kiwi de ödemin atılmasına yardımcı olabilir. Ödemi fazla olan gebelere su tüketimini arttırmaları önerilebilir. Alkol, kola, karbonhidrat ve şeker değeri fazla olan gıdalar, çok tuzlu gıdalar ödemi arttıabilir. Maydanoz ve kiraz sapı ödem çözücü olarak bilinir ancak gebelikte özellikle bazı besinleri fazla tüketmek veya ödem çmzücü ilaçlar kullanmak bebeği olumsuz etkileyebilir, bu nedenle özellikle ödem çözücü ilaçlar kullanılmaz. Ilk banyolar özellikle ayakların tuzlu suda dinlendirilmesi ödemleri azaltabilir. Lenf drenajı masajları önerilebilir.

Hamilelikte ödem için ne zaman doktora gitmek gerekir? 

Hamilelerde görülen şişlikler sadece ayaklarda ve bileklerde olduğu sürece ciddi bir tıbbi durum değildir. Ancak beraberinde basit ağrı kesicilere yanıt vermeyen başağrısı, görme bozukluğu, karın ağrısı gibi yakınmalar varsa veya tansiyon yüksekliği, idrarda protein çıkışının artması gibi bulgular varsa mutlaka doktora müracat etmek gerekir, İstirahat ile şişlikler inmiyorsa , ellerde ve yüzde yaygın bir ödem hali mevcutsa, veya gebelik takiplerinde yapılan bazı tetkikler ve tansiyon takiplerinde preeklamsi riski nedeniyle doktorunuz sizi uyardıysa dikkatli olmak gerekir. Preeklamsi gebelikte tansiyon çıkması, ödem ve idrarda protein çıkması ile belirti veren anne adayı ve bebek için çok ciddi riskler taşıyan bir hastalıktır. Bu nedenle ödem dışında başka bulgular da olduğunda gebeler mutlaka preeklampsi açısından değerlendirilmelidir. 

Gebelik

Kategoriler