Vajinal Akıntılar

Makaleyi Paylaş

VAJİNAL AKINTI

          

 Vajinal akıntı nedir?

 

Vajinadan dışarıya doğru çıkan  sıvılara akıntı adı verilir.  Genellikle bayanlar bunu iç çamaşırlarında ıslaklık olarak tarif ederler. Vücudumuzun dışarı açılan bölümlerinde bu bölgeyi örten mukoza     dokusunun kurumaması ve işlev görebilmesi için sürekli bir sıvı salgılanması söz konusudur. Ağız içindeki tükrük salgısı, burundaki salgılar, gözde gözyaşı gibi. Vajinanın içinde yer alan ve florayı oluşturan laktobasil adlı bakteriler asidik özellikte bir sıvı salgılarlar ve bu vajinayı diğer enfeksiyon etkenlerinden korur. Laktobasillerin salgısına ek olarak, kendini yenileyen bir doku olan vajinanın da dökülen tabakaları birleşerek vajinal akıntıyı oluştururlar.

Fizyolojik akıntı olarak adlandırılan bu akıntı vücudun doğal yapısının bir gereğidir ve genellikle ergenlik dönemi ile başlar. Özellikle 2 adetin ortasındaki günlere doğru yani yumurtlama günlerinde artar. Yumurtlama zamanında bayanlarda çoğunlukla sarımtrak veya beyaz, kokusuz, kaşıntı yapmayan ve bazen sümükümsü , uzayan bir akıntı olur. Bu akıntının miktarı kişiden kişiye değişebilir, bu  bölgedeki salgı hücrelerinin miktarı, rahim içi araç kullanımı, hormonal değişimler bu miktarı belirler.

Fizyolojik olarak tanımlanan bu akıntıların dışında vajina veya rahim ağzında bir iltihap olduğunda da bu akıntı artar , karakter değiştirir ve yanma, kaşıntı, o bölgde kızarıklık, ilişki sonrası kanama, acıma gibi başka belirtiler de eklenebilir.

 

 Vajinal akıntı çeşitleri nelerdir?

 

Genel olarak vajinal akıntılar 2 tiptir. Fizyolojik akıntılar ve Patolojik akıntılar.

Fizyolojik akıntılar kadın vücudunun doğası gereği olan  vajinaya yerleşmiş laktobasillerle birlikte rahim ağzı salgıları ve dökülen vajen epitelinden oluşan, açık renkli, kokusuz, kaşıntısız ve çoğunlukla bellil dönemlerde siklik bir şekilde artan normal akıntılardır.

Vajinanın bu koruyucu tabakası bozulduğunda akıntı karakter değiştirir bunlar patolojik akıntılardır. Patolojik akıntılar ise bu bölgede yerleşen veye çoğalan  mantar, virüs veya bakteri gibi mikroorganizmaların neden olduğu akıntılardır. Çoğunlukla bu tip akıntılar fizyolojik akıntıdan farklı görünürler. Koyu sarı- yeşile kaçan renkde veya bazen grimsi opak, süt kesiği şeklinde, bazen kokulu, bazen yanma, kaşıntı, ilişkide acıma bazı  şikayetlere neden olurlar.

               

Vajinal akıntının nedenleri nelerdir?

 

Olağan yani fizyolojik Vajinal akıntılar o bölgenin nemliliğini sağlamak için varolan laktobasillerin oluşturduğu bir akıntı iken laktobasiller yerine başka mikroorganizmalar ürediğinde enfeksiyon akıntıları olur.  Olağan dışı vajinal akıntıların sebebi çoğunlukla enfeksiyon etkenleridir. Enfeksiyon ajanlarından en sık bakteriyel vajinit etkeni olan Gardnerella Vajinalis, Candida enfeksiyonları yani mantar vajinitleri, Trichomonas Vajinitei, klebsiella veya üreoplazma, mycoplazma, streptecoclar, gr - basiller, diplococlar enfeksiyon etkeni olabilirler.

HPV gibi viruslar da rahim ağzı bölgesine yerleşerek burada birtakım hücresel değişiklikler yaparak akıntıya neden olabilirler. Bu tip lezyonlar kanser öncüsü lezyonlar da olabilir.

 

 

 Vajinal akıntı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

 

Akıntı çoğunlukla vajinit yani vajinanın iltihabi hastalığının bir belirtisidir.

Vajinitler ise çoğunlukla vajinal flora bozulduğunda ortaya çıkarlar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve öncü lezyonları

da akıntıya neden olabilirler.

 

 

 Vajinal akıntının kötü kokmasının nedeni nedir?

 

Kötü kokulu vajinal akıntılar kadının hem günlük hayatını hem de cinsel yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Yenilen bazı yiyecekler vaginal akıntıda kokuya neden olabilirler. Pastırma çemeni, sarımsak, baharatlar gibi

Tüylerin fazlaca uzaması ve fazla terleme

Adet kanaması zamanları

Kötü hijyenik şartlar, sık değiştirilmeyen iç çamaşırlar, sentetik çamaşırlar

Bakteriyel enfeksiyonlar..özellikle kokmuş balık kokusuna neden olurlar

Vajinal mantar enfeksiyonları kokulu akıntı yapabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

İdrar kaçırma da vajinal akıntıda kokuya neden olur.

 

 

 

 

 

 Vajinal akıntının yoğun olmasının nedeni nedir?

 

Adetin değişik dönemlerinde hormonal etkilere bağlı olarak vajinal akıntının yoğunluğu değişebilir. Emosyonel stres, Alınan gıdalar ve vitaminler ve Doğum kontrol hapları akıntının kıvamını etkileyebilir. Sexüel uyarı, Emzirme, Yumurtlama zamanı da akıntı yogunluğu artar.

 

Hangi durumda vajinal akıntı nedeniyle doktora gitmek gerekir?

Herzamankinden farklı, kötü kokulu, kanlı akıntılar mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.               

             

Gebelikte vajinal akıntı neden olabilir?

 

Gebelikde akıntının en sık nedeni  Gebelilkde artan hormanlar, Mantar enfeksiyonlarıdır.Gebelikte artan hormonların yanı sıra gebelik diyabeti olanlar ve aşırı şekerli gıdalarla beslenenlerde de mantar enfeksiyonları daha sık görülür. Mantar vajinitleri  lokal ilaçlarla tedavi edilir, edilmezse bebeğin ağzında pamukcuk oluşumuna neden olabilirler. Doğumda vajen dokusunda frajilite artımına neden olarak ve yara iyileşmesini geciktirebilirler.

Gebelikde bakteriyel enfeksiuonlar nedeniyle oluşan akıntılarda ise sonuçlar mantar enfeksiyonlarına göre daha ciddidir...Özellikle erken doğumun tetiklenmesi, bebeklerde enfeksiyon izlenmesi gibi.

Bazen erken doğum, düşük öncesi de rahim ağzı açılmaya başladığında akıntıda artış olur bu durumda çoğunlukla hafif kanlı bir akıntı izlenir.

Su kesesinin açılması da akıntıya neden olabilir.

 

 Vajinal akıntıdan korunma yolları nelerdir?

 

Vajinal floranın sağlamlığı vajinitten korunmada çok önemli rol oynar. Temizlik için kullanılan PH sı asidik olmayan temizleme jelleri veya mendiller, pudra, deodorant gibi irritan olabilecek maddeler genital bölgenin temizliğinde kullanılmamalıdır.

Pamuklu  iç çamaşır tercih edilmeli, ıslak, naylon çamaşırlar, ıslak mayo ile uzun süre kalınmamalıdır. Sık çamaşır değiştirme alışkanlığı edinilmeli ve , kendine ait olmayan iç çamaşırı ve havlu kullanımından kaçınılmalıdır.

Kloru fazla havuzlar da vajinite ve akıntıya neden olabilirler.

Hijyen kurallarına dikkat edilememesi, özellikle tuvalet temizliğinde önemlidir.

Prezervatif kullanı bazı enfeksiyonlara karşı korunmayı sağlar.

 

 Vajinal akıntı nasıl tedavi edilir?

 

Vajinal akıntıda tedavi nedene yönelik yapılır.

Mantar enfeksiyonları ve trik da akıntı görünümü ve kokusu tipiktir, buna yönelik ağızdan ilaçlar ve beraberinde vajinal ilaçlar verilir.

Vajinal florayı zayıflatacak sebeplerden uzak durulması önerilir.

Vajinal florayı güçlendirecek vajinal ovuller

kullanılır. Akıntı çok karakteristik değilse vajinal Kültür alınarak etkene yönelik tedavi yapılabilir.

 

 Vajinal akıntının anormal olduğunu nasıl anlarız?

Herzamanki akntıdan farklı karakterde bir akıntı izlenmes , akıntıda artış, koku, renk değişikliği  kanama veya beraberinde başka belirtilerin olması durumunda bir jinekoljik muayene olunmalıdır. Özellikle hamilelikde bu tür değişikliklerin olması halinde mutlaka hekim bilgilendirilmelidir.

Kadın Hastalıkları

Kategoriler